tehnici de productie

12. TEHNICI DE REALIZARE

12.1 Realizare cu matrita

aaaaaaa

12.2 Industrial

Caracterul industrial preuspune:
- realizarea unui număr foarte mare de corpuri ale degetarelor din acelaşi material, cu aceleaşi dimensiuni;
- proiectarea conţinutului astfel încât să existe o tehnologie de reproducere cu mijloace mecanice sau digitale;
- efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a vedea măsura în caere acestea se vor vinde.
Caracterul industrial determină ca toate produsele să fie identice ca formă şi conţinut. Se asigură produse cu un nivel de calitate ridicat şi cu un preţ accesibil. Este o concordanţă între:
- obiectivul definit;
- conţinutul realizat;
- nevoia estimată a clienţilor;
- limitele de eficienţă ale producătorilor;
- efortul implicat şi riscurile privind ciclul producţie-marfă-bani-profit.
Pentru a realiza degetare decorative în regim industrial este necesar să fie îndeplinite simultan următoarele cerinţe:
- volumul producţiei să fie peste o limită, de ordinul miilor de exemplare de acelaşi fel;
- cererea de produse identice să fie suficient de mare încât să nu existe riscuri majore de a face producţie pe stoc;
- ritmul vânzărilor să concorde cu ritmul de producţie;
- raportul calitate – preţ să fie net în favoarea calităţii.
Degetarele industriale vizează un conţinut grafic realizabil prin:
- reproducere după fotografii;
- execuţie de conţinut folosind o matriţă;
- multiplicarea de şabloane.
Se realizează producţii industriale atunci când:
- conţinutul are caracter universal, ceea ce presupune comercializare în orice oraş, în orice chioşc dintr-o ţară; degetarele cu drapelul, cu stema sau cu o figură marcantă a le unei ţări îndeplinesc această cerinţă;
- sunt produse de o fabrică având mare tradiţie în utlicarea unui anumit tip de material; degetarele din cristal de Boemia se vând oriunde în ţara de origine, dacă nu chiar în magazinele reprezentanţelor din orice altă ţara unde se vând astfel de cristaluri;
- interesul pentru o temă de larg interes impune o astfel de abordare; dacă un sportiv s-a remarcat la jocurile olimpice şi este considerat un erou naţional, producătorii de degetare preiau chipul acestuia, îl multiplică în câteva mii de exemplare în regim industrial şi dezvoltă în acest fel o afacere profitabilă.
Producţia industrială impune limite în ceea ce priveşe diversitatea.
Există o serie de modalităţi de a face diversitate şi în cazul producţiei industriale prin:
- schimbarea fondului de bază;
- schimbarea culorilor şi a nuanţelor;
- modificarea dimensiunii desenului;
- schimbarea poziţiei pe suportul material a desenului;
- includerea de text sau schimbarea textului;
- eliminarea sau adăugarea unor componente de conţinut;
- combinarea de linii realizate din aur coloidal care schimbă înfăţişarea pieselor.
Sunt situaţii asemeni filateliei ând procesele industriale sunt defectuos derulate, generând erori în amplasarea conţinutului sau chiar în definirea conţinutului. Reproducerea unei statui nu ia in considerare toate elementele: sabie, coif, cal, armură. Textul conţine o dată calendaristică diferită de cea care defineşte momentul la care s-a produs un eveniment a cărui reprezentare este în conţinutul grafic. Caracterul industrial trebuie gestionat cu foarte mare atenţie pentru a nu transforma piesele în nişte obiecte banale, aşa cum sunt farfuriile care se comercializează separat şi care se cumpără pentru a fi date de pomană pentru că sunt ieftine şi au o aceeaşi utilitate şi nimic altceva. Degetarele comune, banale, nu spun nimic şi nu se vând. Inseamnâ muncă fără rost şi efort inutil din partea tuturor, fie că este vorba de designer, de fabricant, fie că este vorba de comerciant.

Manufactură

aaaaaaa

12.3 Reutilizare

aaaaaaa

12.4 Unicate

AaaaaaaUnicatele sunt în atenţia tuturor celor care produc degetare decorative şi degetare bijuterie.
A proiecta un degetar unicat, înseamnă:
- a defini un conţinut care se realizează sub formă de unicat sau se multiplică asigurând acele elemente care îl fac să fie asimilat noţiunii de unicat prin aceea că este realizat manual şi există inerent, diferenţe de la un produs la altul; daca se proiectează conţinutul unui degetar ca un aranjament floral, pictorul are grijă să preia 100 de degetare, să execute pe fiecare în diferite poziţii o aceeaşi floare, cu mici variaţiuni; după ce s-a uscat primul desen se va trece la execuşia cele de a doua floare variind poziţia şi chiar nuanţa de culoare; în final cele 100 de degetare sunt unicate chiar dacă ele au acelaşi conţinut: flori; mulţi artişti plastici fac aşa, iar variabilitatea este impusă şi de diferenţele de calitate a materialelor utilizate;
- a asigura realizarea unui singur exemplar; dacă sunt şi alte exemplare executate de aceeaşi persoană, între piese este obligatoriu să existe diferenţe;
- a elibera un certificat prin care să se ateste că degetarul este unicat; certificatul este semnat; chiar piesa unicat se semnează daca autorul doreşte acest lucru;
- a realiza co corelaţie între proiductivitatea celui care realizeaza degetarul şi preţul de vânzare;
- a stabilidaca unicatul priveste numai reprezentarea grafică sau priveşte şi corpul degetarului; dacă se defineşte un basorelief care se construieşte direct pe corpul degetarului, problematica producţiei este definită cu totul altfel daca basorelieful este realizat separat şi este aplicat prin lipire; în primul caz va exista corpul brut al degetarului şi meşterul sau artistul operează şi crează pe suprafaţa exterioară conţinutul sub forma unui basorelief; în cazul al doilea, corpul debetarului exista, mai mulţi meşteri lucrează pe plăcuţe basoreliefuri care se aplica pe corpurile existente ale degetarelor.
Dacă artistul consideră că unicatul total este reprezentativ şi realizează calcule de profit mediu, în sensul că alte obiecte unicate îi aduc profit substanţial şi realizarea degetarelor unicat este efectuată numai pentru a avea o gaă completă de produse, se merge în aceasta direcîie. In alte situaţii se aplică elementul executat sub formă de unicat pe suprafaţa degetarului, rezultând tot un degetar unicat.
Trebuie evitate situaţiile în care unicatele sunt de fapt produse de serie. Certificatele trebuie să indice clar că:
- produsul are conţinut de unicat;
- produsul este executat dintr-un material care-l face unicat;
- producătorul are drepturi asupra unui tip de conţinut.
Producţia de unicate coexista cu celelalte modalităţi de a realiza degetare decorative sau bijuterii. Structura tipurilor de degetare pe piaţă trebuie să respecte cerinţe rezultate din studii de marketing.

12.5 Bijuterie

Degetarul bijuterie se caracterizează prin:
- fineţea execuţiei care include multă manoperă;
- utilizarea unui metal preţios pentru a-l crea: aur sau argint şi mult mai rar platină;
- delicateţea proporţiilor;
- echilibrul dintre dimensiune şi elementele de conţinut;
- originalitatea definirii conţinutului;
- calitatea exceptională a execuţiei;
- utilizarea dacă este necesar a pietrelor preţioase sau a pietrelor semipreţioase.
Dgetarele bijuterie sunt create acum numai pentru a fi colecţionate.
Cândva, ele erau comandate de doamne din lumea aristocrată pentru a fi utilizate în execuţia de broderii în saloane, unde se etalau tot felul de bijuterii, iar degetarul bijuterie era un accesoriu care dădea diferenţa între persoanele care brodau. Degetarul bijuterie simplu era executat din aur, argint sau platină, fără a avea în afara bordurii rotunjite şi a denivelărilor de ghidare a urechilor acului, alte elemente decorative.
Degetarul bijuterie simplu la care este aplicat un blazon sau o stemă.
Degetarul bijuterie cu filigran la bază.
Degetaru bijuterie cu un basorelief cu motive florale sau motive geometrice.
Degetarul bijuterie cu straţii sau cu basorelief sobru, la care se adaugă pietre semipreţioase sau pietre preţioase, ca elemente de decorare foarte discrete. Se preferă marcasit pentru degetar din argint sau chihlimbar pentru degetar din aur.

12.6 Cloazone

REVENIRE