materiale utilizate

11. MATERIALE UTILIZATE

11.1 Porţelanul

Porţelanul este utilizat deosebit de mult în producţia de degetare decorative pentru că:
- are culoarea albă ceea ce îi conferă capacitatea de reprezentare pentru orice formă grafică;
- este uşor de modselat, obţinându-se forme dintre cele mai delicate;
- se prelucrează uşor, fără a necesita lucru la temperaturi foarte ridicate;
- produsele realizate din el sunt din aceeaşi clasă, necesită acelaşi tratament şi parcurgerea aceloraşi etape, inclusiv decorarea;
- procesele industriale nu suferă modificări radicale atunci când se trece de la realizarea farfuriilor la realizarea degetarelor decorative;
- se pretează cu atât mai mult la realizarea întregii game, degetare pictate manual, degetare pe care se aplică un model standard, degetare modelate ca unicat sau degetare de foarte mare serie care se livrează diferiţilor artişti pentru a face reprezentările care dau individualitate fiecărei zone unde se vând produsele finite.
Limitele în utilizarea acestui material sunt date de:
- fragilitatea pieselor;
- efortul de trecere de la culoarea alb spre altă culoare ca element preponderent;
- imposibilitatea de a lucra asupra formei degetarului după ieşirea din cuptor a formei emailate;
- procentul de reburturi, ştiut fiind faptul că degetarele au o formă impusă fără neregularităţi, trunchiul de con trebuind să fie perfect;
- acterul temporar al desenului dacă acesta a fost realizat după alte tehnologii decăt cele care aplicădesene sau imagini serviciilor de proţelan de ani şi ani.
Indiferent de calităţi sau de limite, porţelanul arată clar că degetarul este strict decorativ, că nu are şi întrebuinţare în croitorie sau în broderie. Este numai un suvenir sau numai un obiect de colecţie şi atât.

11.2 Metalul

Metalul comun joacă un rol deosebit în producţia de degetare decorative pentru că:
- este ieftin
- se prelucrează foarte bine, fără incidente;
- prelucrarea se efectuează atât când se construieşte matriţa cât şi prin ciocănire pentru a da forma particulară dorită de creator, atunci când fiecare piesă are ceva al ei, pentru că nu se doreşte obţinerea unor produse de serie mare, ci produse unicate sau produse care fac parte dintr-o serie foarte mică;
- tehnologiile care utilizează metale pentru a crea degetare decorative permit includerea şi a altor materiale, desfăşurarea proceselor de emailare şi de ataşare de componente prin lipire, astfel înât în final se obţine o construcţie unitară, ce deserveşte unui anumit nivel de exigenţă;
- formele fac obiectul cizelării pentru a obţine un nivel de fineţe foarte ridicat;
- degetarul este construit pentru a fi expus, însă fără a se specigica strict caracterul decorativ; neregularităţile de pe suprafaţa circulară, dacă se trece la utilizarea degetarului metalic în croitorie, permit împingerea acului de cusut, fără a se simţi diferenţa în comparaţie cu degetarele din mercerii.
Sunt preferate degetarele decorative din metal pentru rezistenţa lor la şocurile provocate de transport. Degetarele din metal filigranate, au frumuseţea lor, dată de fineţea filigranului şi de fineţea modelului. Degetarele din argint, prin delicateţea cu care sunt realizate se apropie foarte mult de bijuterii. Degetarele din aur, sunt clar bijuterii, care se expun asemenea inelelor, colierelor, cerceilor, numai pe durata execuţiei unei broderii, într-un grup de persoane care aparţin unei categorii de rang înalt din societate. Degetarele bijuterie sunt simple, au modele, au blazoane, au încrustate pietre semipreţioase sau pietre preţioase. Degetarele realizate dupa tehnica cloazone-ului, sunt deosebit de interesante prin faptul că:
- se prezintă sub un colorit extrem de variat;
- se combină culorile cu contururi aurii sau argintii ce delimiteaza fondul de conţinut;
- pentru mici variaţii de conţinut se obţin mari diferenţîe ale semnificaţiilor, astfel încât este dezvoltată o industrie de degetare decorative care se potrivesc oricărui loc, oricărei situaţii şi oricărui moment;
- se obţin varieăţi ale degetarelor prin simpla schimbare a culorilor care definesc fondul şi conţinutul;
- sunt extrem de rezistente; - sunt pe piaţă într-o foarte mare diversitate în acelaşi magazin, datorită caracterului lor universal din punct de vedere a conţinutului;
- se preteaza cel mai bine pentru construirea de serii cu multe piese, suportabile ca preţ, aşa cum sunt seriile cu 12 piese ce corespund zodiilor;
- emailul se aplica atat pe metale mai grele cât şi pe metale uşoare tot atât de rezistente, dar foarte comode la manipulat.

11.3 Lemnul

Deşi lemnul se găseşte pretutindeni şi există foarte mulţi meşteri pricepuţi în a prelucra aceastâ materie primă, volumul degetarelor din lemn este scăzut pentru că:
- nu a existat ideea de a face degetare din lemn;
- nu a circulat informaţia că există degetare decorative din lemn;
- lemnul prezintă riscuri la prelucrare;
- degetarul din lemn trebuie să fie fin şi se preferă realizarea de sculpturi foarte mari, care urmează fibrei lemnului;
- după decuparea degetarului acesta trebuie pirogravat sau pictat, iar dimensiunile impun ca aceste procedee să fie extrem de delicat şi precis executate, ceea ce este foarte greu, iar matriţele sunt minuscule şi greu de manevrat;
- la cât de multă muncă este încorporată, ceea ce se obţine ca profit determină orientarea spre o altă tipologie de activităţi.

11.4 Sticla

Sticla incoloră este o materie primă interesană care necesită multe alte auxiliare, pentru a transforma un obiect absolut banal într-o piesă atractivă. Se utilizează culori, se execută aplicaţii de elemente din metal.
Sticla colorată uniform necesită fie un text, fie un desen.
Sticla colorată multistrat, căutată pentru alte produse precum serviciile de masă, pahare, policandre, veioze, aplice, farfurii, este transferată cu succes în realizarea de degetare.
Insoţită de un certificat de atestare permite obţinerea de piese de mare valoare pentru colecţionari.

11.5 Ceramica

Are acelaşi rol pe care îl are porţelanul, fără a vorbi de acea înaltă fineţe şi netezime a suprafeţelor, iar grosimea pereţilor degetarului este face diferenţa în favoarea degetarelor din porţelan. Faptul că sunt foarte ieftine şi nu necesită prea mulă exigentţă, fac din degetarele din ceramică, piese comune. Numai o pictură executată manual sau nişte decoraţiuni aplicate, se asemena, manual au menirea de a personaliza aceste produse.
Este dificil de acceptat sute de degetare decorative puse într-un coş la un magazin foarte frecventat sau la o tarabă, care sunt unicate. Desigur, locul lor este mult mai potrivit într-un magazin de lux, iar materialul trebuie să fie porţelanul foarte fin.
Cristalul este un material foarte bun pentru a obţine degetare deosebite.
Cristalul şlefuit este destinat obţinerii de piese scumpe, unicate sau serii foarte scurte. Cristalul turnat permite obţinerea de degetare cu serii mari, menţinând un nivel de calitate ridicat.

11.6 Alte materiale

Lutul intră în categoria materialelor ce permit crearea de piese cu totul speciale care să compenseze caracterul comun al materialului.
Pietrele semipreţioase permit crearea de degetare spectaculoase prin proprietăţile pe care le au pietrele, prin colositul acestora şi mai ales prin formele care se obţin.
Materialele plastice fac trecerea cu uşurinţă trecerea spre kitch, prin forma turnată, prin culori şi prin dimensiune.

REVENIRE