fauna flora

10. BASORELIEFURI, STATUI SI FIGURINE

10.1 Basoreliefuri după monumente cunoscute

Tehnica basoreliefurilor este foarte cunoscută mai ales pentru faptul că există mijloace tehnice de obţinere prin presare la rece a plăcilor de cupru, de argint, de aluminiu sau chiar de fie, reprezentări de foarte bună calitate pentru embleme, gravuri, reprezentări ale unor monumente, texte, reprezentări geometrice şi a multor elemente de conţinut care au menirea de a individualiza materialul de baza odată cu trecerea printr-un mecanism care crează un basorelief.
Monumentele reprezentate cu ajutorul basoreliefurilor au ceva special. Faptul că folosind numai culoarea materialului de bază şi cel mult rezultatul obţinut prin şlefuire, monumentul sau textul capătă contururi interesante, ceea ce-l face să devină o piesă valoroasă pentru cel care achiziţionează un astfel de degetar decorativ. Basoreliefurile prin care sunt incluse în conţinutul degetarului simboluri tribale sau reprezentări din cultura tradiţională a popoarelor, devin piese cu un conţinut care se combină în foarte multe moduri atunci când se doreşte construirea unei colecţii sau când se cumpără piese pentru a aminti că un anumit loc a fost vizitat.
Basorelieful realizat în porţelan, prin presare, are menirea de a defini piese interesante dacă preiau elemente specifice din realitatea care defineşte monumentul preluat ca reper în elaborarea de conţinut.

10.2 Preluarea de reprezentări din viaţa reala sub formă de basorelief

Basoreliefurile sunt ataşate perfect pe suprafaţa degetarului sau sunt sub forma unei plăci care comune cu suprafaţa degetarului câteva puncte. Materialele din care sunt făcute piesele ce alcătuiesc degetarul sunt diferite ceea ce dau o notă aparte întregului ansamblu. Basoreliefurile conţin imagini stiliyate de cdonstrucţii clasice

10.3 Includerea de statui pe partea superioară

Includerea de statui sau de reprezentări ale unor corpuri geometrice sau a unor forme asociate elementelor de floră sau de faună, constiuie preocuparea constructorilor de conţinut pentru degetarele decorative. Trebuie respectate o serie de reguli privind:
- raportul dintre mărimea statuii şi restul corpului degetarului;
- materialele folosite;
- culorite întrebuinţate;
- modul de amplasare;
- concordanţa dintre elementul definit în trei dimensiuni şi restul conţinutului realizat ca text şi imagine;
- nivelul de calitate asigurat la redarea formei care imită o sculptură.
Dacă degetarul este realizat dintr-un metal special este necesar să se treacă la efectuarea de operaţii de cizelare, care asigură fineţea execuţiei.

10.4 Includerea de figurine ca simboluri

Figurinele fie că reprezintă stilizări ale chipurilor unor persoane sau personalităţi, fie că reprezintă elemente de faună sau de floră, prin includere cresc neomogenitatea conţinutului unui degetar decorativ.
Se ameliorează aceasta neomogenitate daca:
- între textul ataşat şi elementul în 3D există o perfectă concordanţă;
- între materialele utilizate nu sunt diferenţe foarte mari de calitate şi de culoare;
- dimensiunile stabilite creaza o armonie perfectă pentru întregul ansamblu;
- nivelul de detaliere la elementul reprezentat în 3D este suficient ca să se identifice elementul reprezentat fără a fi făcute confuzii.
Dacă sunt respectate cerinţe ale tradiţiilor pentru a construi obiecte din ceramică, din lut sau din lemn şi la realizarea de degetare decorative, are loc un proces de lărgire a gamei, cu includerea acestora în lungul şir de produse tradiţionale.

10.5 Construirea de compozitii in relief

Compoziţiile în relief includ pe lângă basoreliefuri şi alte elemente în 3D ataşate corpului degetarului.
Un astfel de degetar trebuie să se menţină într-un nivel de complexitate acceptat pentru conţinut, ştiut fiind faptul că aceste piese sunt destinate unor destinaţii riguros definite. Este cumpărat acel obiect care prin conţinut are o semnificaţie bine definită, iar prin simplitatea mesajului se obţine o adresare directă şi se stabileşte o legătură tot directă între ceea ce reprezintă degetarul şi obiectivul pe care şi l-a propus cel care agrează ideea de a cumpăra un astfel de obiect care să-I amintească vizita într-un oraş, vizitarea unui castel, trecera prin faţa unei statui sau a unui monument de arhitectură.
Construirea de compoziţii ceva mai complexe vine să obţină efecte benefice asupra formei şi asupra mesajului transmis. Dacă se consideră simbolurile comediei şi tragediei, realizate prin cele două măşti care simbolizează teatrul, construirea unui conţinut folosind dezvoltări în 3D determină obţinerea de piese originale şi mai ales atractive.
Compoziţiile în relief vizează:
- obţinerea de forme, altele decât trunchiul de con;
- generarea de forme variate prin includerea de elemente tradiţionale de vestimentaţie sau de armură;
- ataşarea de componente variate ca realizare şi materiale;
- ridicarea nivelului valoric prin încrustarea de pietre semipreţioase;
- filigranarea ca modalitate de a generare elemente geometrice regulate şi stilizate în relief.
Degetarele clasice sunte cele de metal, cu suprafaţa laterală netedă sau cu striaţii, iar pe suprafaţa cercului bază mică sunt denivelări pentru a fixa urechile acului atunci când se efectuează presarea acului de jos în sus. Degetarele pictate difera din punct de vedere a conţinutului de degetarele clasice.
Degetarele care au basoreliefuri difera mai mult de degetarele clasice. Cel mai mult difera de degetarele clasice acele degetare care au:
- filigran;
- pietre semipretioase;
- statui sau figurine;
- forme care amintesc de un turn de castel, un ceainic, o moară de vânt, un coif, capul unei persoane;
- ataşate plachete cu desene stilizate, gravuri în metal sau texte încrustate.
In cazul în care se foloseşte tehnica cloisoné, pentru a dezvolta conţinutul, complexitatea depinde de:
- simbolurile care se redau;
- numarul contururilor;
- numarul culorilor de email folosite;
- dispunerea pe suprafaţa degetarului;
- includerea de texte sau de simboluri.
Indiferent de tehnica de dezvoltare a conţinutului trebuie obţinut un echilibru întrucât tot ce este în plus vine să dea o notă defavorabilă întregii construcţii..

REVENIRE