steme drapele state

7. STEME SI DRAPELE ALE STATELOR

7.1 Stema statului insotita de un text

Degetarele decorative au rol educativ. De cele mai multe ori, conţinutul unui degetar decorativ este proiectat pentru a transmite un mesaj precis. Limbajele universale sunt: limbajul muzical, limbajul prin dans, limbajul prin mimică şi limbajul prin tot ceea ce înseeamnă artă vizuală – pictură, sculptură, grafică, tapiţerie, acuarelă, creion. Fiecare stat are o stemă care include cele mai semnificative simboluri, astfel încât stema să fie definitorie pentru trecutul, prezentul şi viitorul statului respectiv. Stema reuneşte simbolurile într-o construcţie cu formă ce include cel putin o axă de simetrie, dacă se iau în considerare elementele de încadrare sau de delimitare. Pe vremuri, stema RSR includea:
- spicele de grâu folosite pentru încadrarea formei ovale;
- munţii pentru a simboliza formele de relief;
- sonda de ţiţei pentru a simboliza bogăţiile naturale ale subsolului;
- soarele pentru a simboliza viitorul poporului, viitor luminos;
- tesaua în cinci colţuri pentru a simboliza apartenenţa la o anumita ideologie şi anume la faptul ă România era o ţară comunistă.
Dacă se va realiza vreodată o serie de degetare cu stemele pe care le-a avut statul Român de-a lungul vremii, va fi inclusă şi aceasta. Acum, stema Republicii România este o construcţie stilizată în care sunt incluse:
- acvila care defineşte în multe alte steme puterea, agerimea, voinţa şi mai ales stabilitatea;
- crucea pe care acvila o are în cioc este simbolul apartemenţei la ortrodoxie a poporului român;
- cele trei blazoane reprezentând sibolurile celor trei provincii istorice Moldova, Muntenia şi Transilvania;
- cele două spade vorbesc despre vitejia poporului român.
Se impune realizarea de urgenţă a degetarelor decorative care să reprezinte la conţinut stema României, degetare care să se găsească de vânzare şn aeroporturi, în gări şi în magazinele de artizanat. Producătorii de porţelanuri fine, recunoscuţi pentru talentul lor nu au o sarcină dificilă în a proiecta un astfel de conţinut, iar realizarea degetarului cu stema României intră în fluxul normal de realizare aşa cum se produc micile bibelouri din portţelan.
Pe piaţă există în toate ţările de vânzare de getare cu stemele statelor respective realizate:
- respectând cu rigurozitate culorile din desenul original;
- redând numai desenul simbolurilor cu utilizarea liniilor în tuş;
- folosind tehnica basoreliefului.
Conţinutul grafic este însoţit de un text care reprezintă numele statului a cărei stemă este redata. Daca este folosit un porţelan fin, facă desenul este cu precizie şi foarte îngrijit executat, piesa devine foarte interesană şi capătă o valoare de simbol pentru toţi cei care vizitează ţara respectivă dar şi pentru cetăţenii statului căreia îi aparţine o astfel de piesă, cetăţeni care apreciază un lucru frumos, simbolurile lor sfinte şi care doresc să ţină trează dragostea de ţara în care trăiesc.

7.2 Drapelul statului însoţit de un text

Drapelul de stat este definit în acte originale prin:
- specificarea culorilor care intră în componenţă;
- precizarea poziţiei culorilor în raport cu suportul de sprijin;
- includerea stemei de stat, dacă acest aspect este stabilit.
Degetarul decorativ care include în conţinutul său drapelul de stat se realizează într-o varietate foarte mare de varietăţi şi anume:
- drapelul desenat sub forma unui dreptunghi, aşa cum este el în realitate, lu lungimea dispusă în paralel cu baza degetarului;
- drapelul desenat sub formă de dreptunghi, pus pe verticală;
- drapelul dat sub formă de benzi care înconjoară partea de jos a degetarului;
- cercuri concentrice dispuse pe suprafaţa bazei mici;
- conturul hărţii statului, iar în interior sunt dungi cu culorile drapelului de stat; dungile sunt orizontale, verticale sau oblice;
- drapelul fluturând;
- suprafaţa laterală în întregime este colorată cu culorile drapelului de stat, fie utilizând linii drepte pentru a delimita culorile, fie a utiliza linii curbe.
Diversitatea modurilor de dispunere a culorilor care definesc drapelul de stat permite crearea unei mari varietăţi de conţinut, iar degetarele decorative vor fi cu atât mai valoroase, cu cât vor încorpora mai multă imaginaţie. Drapelului de stat I se adaugă un text prin care este numit statu căruia îi aparţine drapelul. Alegerea textului este foarte importantă. Textul trebuie să aibă font simplu şi în cazul în care se optează pentru a folosi la scriere culori utilizate in definirea drapelului, fontul ales este obligatoriu să fie chiar cel mai simplu, cel mai uşor de citit. Dispunerea textului trebuie să ţină seama de modul în care este executat desenul, astfel încât identificarea statului să fie rapidă, iar conţinutul să nu fie disproporţionat dispus pe suprafaţa obiectului.

7.3 Drapel şi stema cu text explicativ

In cele mai multe cazuri, pentru economia de expresie, conţinutul este compus din:
- imaginea stemei statului;
- drapelul de stat;
- text care numeşte statul ale cărui însemne sunt incluse în conţinut.
Un astfel de degetar devine mai încărcat şi este necesar să se studieze:
- dimensiunile imaginilor pentru stemă şi pentru drapel;
- poziţia pe care o ocupă fiecare imagine;
- poziţia pe care o ocupă textul; textul se include între cele două imagini dacă imaginile au acelaşi nivel de complexitate sau este dispus sub acea imagine care este mai simplă pentru a echilibra dispunerea informaţiei pe suprafaţa laterală; sunt situaţii în care textul este înscris pe suprafaţa bezei mici, mai ales atunci când denumirea statului conţine puţine litere.

7.4 Steme ale oraşelor înspţite de text

Si în cazul stemelor pe care le au oraşele problematica alcătuirii conţinutului este deosebit de dificilă. Dacă se construieşte un set în care degetarele au stema statului şi stemele unor oraşe, pentru a asigura unitatea se procedează astfel:
- se constituie mulţimea stemelor care trebuie sa fie redate;
- se constituie mulţimea cuvintelor care se vor înscrie pe degetar, cu rol explicativ, de numire a statului sau oraşului căruia aparţine stema;
- se face o analiză pentru a alege modalitatea de redare omogenă a stemelor; se optează pe utilizarea de culori sau pe utilizarea liniilor de desen în tus cu o singură culoare;
- după rezultatu alegerii modului de reprezentare a stemelor se trece la alegerea fontului pentru scriere numelui de stat sau a numelui de oraş;
- se defineşte conţinutul, rezultând degetare cu steme desenate în tuş şi cu nume de ţară sau de oraş scris cu aceeaşi culoare, obţinând piese sobre şi elegante; conţinutul include steme colorate şi text, de asemenea colorat, ceea ce dă o notă de optimism şi personalizează conţinutul; este necesar ca gama coloristică să nu fifere radical de la o piesă la alta.
De regulă fiecare oraş îşi defineşte independent conţinutul şi de aceea este dificil de a coordona spre realizarea unor serii complete de steme, formate din piese care să fie omogene si din punct de vedere al:
- materialului;
- formei şi dimensiunii;
- tehnicii de realizare a imaginii;
- fontului şi culorii utilizate.
Diversitatea este cheia succesului în producţia de degetare şi tocmai de aceea, coordonarea trebuie să fie foarte limitată. Dacă se doreşte realizarea de serii de degetare cu tema steme ale oraşelor, cine are aceasta idee şi-o asumă, realizează piesele şi se ocupă de promovareea lor.

7.5 Stemă sau drapel împreună cu o imagine

Pentru a creşte atractivitatea prin conţinut a degetarelor decorative, când se defineşte conţinutul în care se include fie stema, fie drapelul, este necesar să se includă şi imaginea unui simbol care defineşte statul sau oraşul. Astfel, dacă se construieşte conţinutul cu stema oraşului Paris, conţinutului I se adaugă şi imaginea Turnului Eiffel sau imaginea Catedralei Notre Dame. Dacă se optează ca imaginea să fie conturul hărţii statului, deja se optează spre un conţinut cu nivel de complexitate ridicat.
Devine extrem de dificil de apreciat situaţia în care harta conţine denumiri de localităţi. Dacă în interiorul hărţii exista un text cu denumirea ţării, lucrurile se simplifică fiind obligatoriu să nu se mai scrie într0un alt loc pe suprafaţa degetarului decorativ, numele ţării.
Degetarele cu conţinut complex sunt preferate din punct de vedere economic dar şi din punctul de vedere al concentrării pe o suprafaţă redusă a unui volum ridicat de informaţie.
Turiştii preferă suvenirurile care să amintească de locuri vizitate, ceea ce se oferă prin imaginea inclusă pe degetar, să reamintească de ţările vizitate, aspect dat de stema drapelul sau de harta ţării. Identificarea rapidă se efectuează precizând numele ţării sub forma unui text discret.

7.6 Stemă sau drapel împreună cu o imagine şi text

Stema şi drapelul se dispun în acelaşi conţinut, la care se adaugă şi o imagine reprezentativă. Conţinutul devine complex.
Este important ă se aleagă tehica prin care acest conţinut nu devine prea încărcat.Dacă se optează pe tehnici diferite, creşte nivelul de neomogenitate. Dacă, imaginea este reproducere după o fotografie, iar stema este un desen în tuş, conţinutul, seşi neomogen este acceptabil, datorită elementelor de compensare. Dacâ este aleasă o imagine alb-negru sau sepia sau în nuanţe de verde sau albastru, se echilibrează complexitatea conţinutului dacă şi pentru stemă este adoptată o tehnică simulară.
Limitările apar din obligativitatea utilizării de cel mult trei culori pentru drapel. Daca una dintre culori este preluată la desenarea stemei şi la redarea imaginii unui monument celebru, diversitatea este menţinută în limite rezonabile, cu efecte pozitive asupra omogenităţii conţinutului.
Există riscul ca prin asocierea unei mulţimi de elemente grafice să crească nivelul de complexitate a conţinutului şi să se obţină un produs foarte încărcat, cu conţinut greu de descifrat.

7.7 Harta si localizare orase

Asa cum este realizată în numismatica americana o hartă cu cele 40 de state, pe care sunt montate cele 40 de monede de un sfert de dolar emise in 8 ani cu regularitate, tot astfel, colecţionarii de degetare care fac un circuit prin ţări în care producţia de degetare promovează turismul, au la dispoziţie resurse să confecţioneze harta ţării vizitate şi la fiecare poposire într-un oraş achiziţionează câte un degetar. Fixarea degetarelor pe hartă depinde de tehnica aleasă pentru reprezrntarea ţării. O astfel de abordare este deosebit de interesanta, mai ales că degetarele prin conţinut au capacitatea de a sintetiza cel mai bine elemente de imagine şi lemente de text. Dacă se îmbina imaginile de monumente cu imagini privind drapelul, stema şi chiar harta, toate definite în conţinut, se crează o imagine completă asupra traseului parcurs. Pentru aceasta trebuie ca:
- toate oraşele importante sş posede o producţie proprie de degetare decorative, iar conţinutul degetarelor sa fie strict corelat cu locul unde este achiziţionat; textul existent pe fiecare piesă trebuie să clarifice toate aspectele astfel încât localizarea să se facă fără dificultate;
- locurile de vânzare a degetarelor să fie strict legate de zonele turistice sau de mare afluenţă de persoane, aşa cum sunt pieţele, gările sau alte locuri publice de mare interes;
- formele de prezentare să fie atractive şi să corespundă exigenţelor clienţilor potenţiali, mai ales atunci când este vorba ca piesele să fie analizate, comparate şi selectate dintr-o mulţime cu foarte multe piese cu conţinut asemănător dar care diferă prin material sau prin combinaţiile de culori utilizate la definirea imaginilor;
- nivelul de complexitate a conţinutului să fie acceptat, în sensul că textul şi imaginea să fie în echilibru; se întâmplă ca la proiectarea de conţinut, din dorinţa de a include cât mai multă informaţie, conţinutul să devină foarte complex, să fie greu de urmărit şi interpretarea semnificaţiei să se efectueze cu dificultate;
- să existe o strânsă legătură între locul unde se desfăşoară o vizită şi conţinutul degetarului expus pentru a ficumărat; dacă este vorba despre un muzeu celebru, este necesar ca degetarele să conţină reproduceri după pânze celebre, să includă basoreliefuri sau statui care sunt găzduite în respectivul muzeu; dacă muzeul este dedicat unui artist, aşa cum este cel din Figuers dedicat lui Dali, se impune ca degetarele să redea chipul pictorului şi cât mai multe dintre operele sale sub formă de reproduceri. Si chiar s-a întâmplat, în anul 2007 acolo, exista un proiect coerent legat de fenomenul Dali; tot astfel, pentru marele Gaudi, barcelonezii au ştiut să desfăşoare o intensă activitate de redare a mozaicurilor sale, a faimoaselor case gândite de revoluţionarul arhitect şi mai ales incluzând în forme extrem de variate prin formă şi conîinut specificitatea deosebitei catedrale Sagrada Familia;
- prin definirea de conţinut să se realizeze colecţii de degetare care numai prin achiziţionarea în serie se va realiza o reprezentare completă a locului vizitat, fie că este un castel, un muzeu sau un oraş.
Unind oraşele prin linii de culori diferite se trasează itinerarii parcurse în timp chiar daca este vorba de perioade diferite în care acestea sunt realizate. Dacă producţia de degetare urmează liniile unui proiect foarte clar definit, este asigurată o omogenitate a tehnicilor de definire a conţinutului şi a modalităţilor de construire a pieselor ca material, dimensiune, calitate şi tehnică de redare.

REVENIRE